met B.Brandsma (red), W!J-land. Voorbij de bindingsangst.
‘Verbindt de verschillen’, in: B. Brandsma, M. Kalsky (red.), W!J-land, Voorbij de bindingsangst, Ten Have, Kampen 2009, 125-137.

Het religieuze landschap verandert: geloof is geen zaak meer van vaststaande formules. Nederland is verstrikt geraakt in wij-zij tegenstellingen. Krijgen cultuurpessimisten gelijk en valt Nederland uit elkaar?  

In dit boek gaan de auteurs op zoek naar antwoorden op de vraag wat er nodig is om een 'nieuw wij' in Nederland te vinden. Een 'wij' dat niet op het principe van uitsluiting berust, maar dat erin slaagt álle Nederlanders een thuisgevoel te geven. Voorbij de bindingsangst en met een open vizier gericht op de toekomst.

Negen prominente intellectuelen, zoekers en visionairs - onder meer Jean-Jacques Suurmond, Joep Dohmen, Willem Schinkel, Halleh Ghorashi en Hans Alma - vertellen hoe zij hierover denken. Hoe kijken zij aan tegen het idee van een 'nieuw wij' dat verschillen tussen mensen weet te verbinden zonder uit te sluiten?

Alle geïnterviewden hebben zich laten verleiden tot een open en persoonlijk gesprek. Aan de hand van hun ervaringen schetsen zij hun spirituele en intellectuele zoektocht naar wat voor hen van waarde is en wat tegelijkertijd hun eigen wereld overstijgt met het oog op het goede leven voor allen. 


Met hart en verstand, twijfelend en toch ook vasthoudend aan hun eigen inzichten en overgeleverde wijsheden verkennen zij nieuw land - een land waar mensen met verschillende levensovertuigingen mogen en willen wonen. 
Kortom, een W!J-land. i.s.m. Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS). Zie ook www.nieuwwij.nl
primi sui motori con e-max

Contact

DSTS / Project W!J
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP Amsterdam

Secretariaat:
mw Heleen Ransijn:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)20-6235 721