Steeds meer mensen in Nederland halen inspiratie uit verschillende levensbeschouwelijke stromingen.

Ze geven betekenis aan hun leven door religieuze wijsheden met elkaar te combineren. In dit boek komen elf mensen aan het woord. Zes van hen combineren elementen uit verschillende religieuze tradities. Zij laten zich bij hun keuzes leiden door wat in hun persoonlijke leven werkt, niet gehinderd door regels of dogma’s. De vijf anderen zijn in de loop van hun leven van geloof gewisseld. Allemaal vertellen ze openhartig over hun religieuze zoektocht, over oude en nieuwe overtuigingen. Waar ‘geloven’ zij in? Hoe geven zij daar vorm aan? Waar voelen zij zich spiritueel thuis?

Manuela Kalsky & Frieda Pruim
Flexibel Geloven: Zingeving voorbij de grenzen van religies

Uitgeverij Skandalon:
ISBN 978-94-90708-86-3 /208 pagina’s / € 17,95.

Klik om te bestellen

Van Nilgün Yerli tot Anja Meulenbelt

Sommigen van de geïnterviewden zijn bekend bij het grote publiek, maar laten zich in dit boek van een minder bekende kant zien. Zo ontdekte de vrijzinnig islamitisch opgevoede cabaretière Nilgün Yerli onlangs dat ze een joodse moeder had. Haar oma, getrouwd met een imam, hield haar joodse wortels geheim. Feministe en SP-politica Anja Meulenbelt vertelt hoe ze na vijftig jaar afkeer van de kerk als een blok viel voor de christelijke Amsterdamse Studentenekklesia. 

Van christen-hindoe tot druïde
De geïnterviewden variëren in leeftijd van 28 tot 81 jaar en hebben diverse culturele achtergronden. De Surinaamse Rohan Rattan Hoeba, elektrotechnicus, is christen én hindoe; de Tunesische buikdanslerares en universitair docente Kaouthar Darmoni combineert islamitisch soefisme met katholicisme, jodendom en boeddhisme; en de agnostisch opgevoede Timo Bravo Rebolledo – Chileense vader – is agnost, Taizéganger en druïde.

De bekeerlingen vertellen waar ze tegenaan liepen in de religie van hun jeugd, maar ook wat daarvan overeind is gebleven. Zo noemt de boeddhistische meditatieleraar en voormalig katholieke kloosterzuster Jotika Hermsen zich een volgeling van Boeddha én Jezus. De tot de islam bekeerde domineesdochter Anne Dijk vindt zichzelf als moslim een ‘betere christen’. 

Reacties op het boek:


RABBIJN AWRAHAM SOETENDORP:

Dit zijn bemoedigende verhalen van het hart. De individuele zoektocht van deze mensen heeft ook een universele betekenis: overstijging van religieuze grenzen is nodig om de tikoen olam, de verbetering van de wereld, te realiseren.
 
MONIQUE SAMUEL:
De weg van geloven kent vele kronkelingen en zijtakken. Dit boek toont iets van de menselijke weg naar God en leert mij opnieuw: God is daar waar men Hem zoekt (of Haar, dat kan ook).

Lees hier een recensie van het boek op Nieuw W!J

Recensie in Trouw

Lisette Thooft

'Deze veelkleurige en indringende gesprekken laten de lezer kennismaken met een nieuwe maatschappelijke realiteit, die van de gelovige die zich niets aantrekt van religieuze grenzen.'

André van der Braak

'Het zijn elf mooie en bijzondere verhalen geworden, bijeengebracht in een fraai uitgegeven boek. Stuk voor stuk inspirerend om te lezen. Genoeg om over zingeving in de 21e eeuw na te denken. Deze bundel met sprankelende verhalen nodigt daartoe uit.'


Bert Altena op Nieuwwij

 

Recensie Marijke Laurense: http://marijkelaurense.nl/bent-u-al-bi-religieus/Over de auteurs:

Manuela Kalsky (1961) is directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en bekleedt de Edward Schillebeeckx-leerstoel aan de Vrije Universiteit. Zij doet de komende jaren samen met anderen onderzoek naar het fenomeen multiple religious belonging (meervoudige religieuze binding).

Frieda Pruim (1967) is zelfstandig journalist en eindredacteur. Ze werkt onder meer voor tijdschrift Genoeg en Forte Uitgevers. Hiervoor was ze redacteur bij Opzij. Voor haar eerste boek, In dienst van God (2007), interviewde ze kloosterzusters (zie ook: www.friedapruim.nl). Ze hield voor dit boek de interviews.

De fotografe Jocelyne Moreau maakte de portretten van de geïnterviewden.
Zie ook:www.moreauphotography.com

Wat anderen erover zeggen:
'Bijbel of Koran in de ene hand, yogamatje en kop kruidenthee in de andere? Dat kan. Dit boek laat prachtig zien hoe moderne gelovigen hun balans vinden tussen eeuwenoude tradities enerzijds en individuele inzichten anderzijds.'
'Wat een prachtige, fascinerende interviews! Opmerkelijk hoe soepel deze mensen omgaan met religie – hoe ze zich vrij voelen een vorm te zoeken die bij hun geloof past, ongeacht hun afkomst en opvoeding. Een bijzonder en hoopgevend bericht.'

primi sui motori con e-max

Contact

DSTS / Project W!J
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP Amsterdam

Secretariaat:
mw Heleen Ransijn:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)20-6235 721