In de derde aflevering van de IKON-serie 'LUX: Op zoek naar wat ons heilig is' is het thema: God achter de voordeur? Over 'klaagchristenen' & nieuwe mythevorming.
Dat religie steeds meer achter de voordeur verdwijnt, daarover zullen de meeste religieuze én niet-religieuze mensen in Nederland het wellicht eens zijn. Maar is het ook een wenselijke ontwikkeling? Waarom zou religie moeten verdwijnen achter de voordeur en wat is eigenlijk de oorzaak van deze ontwikkeling? Over deze en andere vragen ging de eerste aflevering van het LUX-tweeluik over deze thematiek die 16 juni 2013 op Nederland 2 werd uitgezonden.
 

Manuela Kalsky, bijzonder hoogleraar theologie en samenleving aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, gaf aan dat ze een gevaar ziet als het gaat om die religie-achter-de-voordeur-ontwikkeling in Nederland. "Je creëert een schizofrene samenleving op het moment dat je zegt: nou, die motivatie waarmee je in het leven staat en waarmee je dingen doet, die moet achter de voordeur blijven. Dat kan toch niet? Dat is toch iets wat bij je leven, bij je gedrevenheid en bij de manier waarop je je werk uitoefent hoort?" 

Kalsky zei over de ontstane negatieve houding jegens religie: "De krampachtige omgang met religie, maakt juist dat het ook negatief wordt. Want woorden zijn niet onschuldig. Beelden zijn niet onschuldig. Ze creëren ook een werkelijkheid. En dat is voor mijn gevoel in de afgelopen jaren gebeurd. Men heeft eigenlijk door die negatieve aandacht voor religie het ook meer en meer tot een negatief iets gemaakt."  
Belangrijk bij dit alles is het woordje ‘doordringen’: "We hebben geleerd in het Verlichtingsdenken – wat ons natuurlijk heel erg heeft bepaald in Europa en de westerse wereld – dat je alles moet kunnen doordringen. Er mag niets ondoorzichtig blijven. Religie is ook ondoorzichtig. Want daar staat iets op de achtergrond dat je niet met wetenschappelijke maatstaven kunt doordringen. Dat is dus eng. Net zoals een vrouw in een boerka. Die kun je ook niet doordringen, die heeft zich afgeschermd voor onze blik. Soms denk ik: is dat misschien het probleem waarom wij zoveel moeite hebben met een vrouw in een boerka. Omdat we dit niet kunnen doordringen met onze blik, met onze manier van kijken, met dat hele westers denken van transparant moeten zijn".

'Weg met de privileges van gelovigen in wet -en regelgeving', klinkt de mantra van de liberale, blanke meerderheid luid en duidelijk. Religie is een privézaak en God hoort achter de voordeur. Maar is er eigenlijk wel sprake van de verbanning van religie uit het publieke domein? En welke functie heeft het publieke domein als het gaat om de zichtbaarheid van religie? Met onder anderen: Paul Schnabel, directeur van het SCP en Manuela Kalsky, bijzonder hoogleraar Schillebeeckx-leerstoel voor theologie & samenleving.

Dit programma werd uitgezonden op zondag 16 juni 2013, 23.35 - 24.05 uur, Nederland 2.
primi sui motori con e-max

Contact

DSTS / Project W!J
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP Amsterdam

Secretariaat:
mw Heleen Ransijn:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)20-6235 721