01/06/12, 00:00, Bron: Trouw
'Je steekt jezelf niet voor de lol in brand. Blijkbaar zien jonge Tibetaanse monniken geen ander middel om een einde te maken aan de Chinese onderdrukking. Laten we niet de dalai lama vertellen wat hij zou moeten doen. We kunnen ons beter afvragen wat wij kunnen doen.

Het is triest te zien hoe media werken. Toen de dalai lama meedeed aan vastenacties na zelfverbrandingen was daarvoor geen aandacht. Wanneer is er wel belangstelling voor het verzet? Als Tibetaanse jongeren zichzelf verbranden. Dwingen we op die manier de mensen er ook niet toe? Moeten we niet veel meer doen om een dialoog op gang te brengen tussen het Chinese bewind en de politieke vertegenwoordigers van de Tibetanen?

Er zijn door de eeuwen heen zelfverbrandingen geweest, in alle mogelijke landen, en vanuit verschillende drijfveren. Vorig jaar verbrandde op de Dam in Amsterdam een Iraanse asielzoeker zichzelf. Ook de Arabische revoluties begonnen met een zelfverbranding, van de Tunesiër Bouazizi. Ik begrijp wel waarom China niet wil dat de internationale gemeenschap ingrijpt in Syrië. Voor je het weet staat diezelfde gemeenschap ook bij hen op de stoep vanwege Tibet.

Die Tibetaanse monniken kunnen geen kant op. De Chinese overheid heeft van het Kiritklooster na de eerste zelfverbranding een soort gevangenis gemaakt. De abt is in ballingschap gegaan. De monniken krijgen een heropvoeding en hun religieuze vrijheid is drastisch ingeperkt. Als je in een onderdrukt land leeft dan reageer je anders. Dat moeten we ons realiseren, in plaats van het vermanende vingertje op te steken tegen de dalai lama. De dalai lama verzet zich op zijn eigen manier. Altijd heeft hij gepleit voor dialoog. Hij heeft trouwens ook wel kritiek geuit op de zelfverbrandingen, erop gewezen dat ze indruisen tegen de boeddhistische waardering voor het leven.

Toch worden de jonge monniken die zichzelf opofferen vereerd. Ze dragen het portret van de dalai lama, eisen zijn terugkeer naar Tibet. Hoe zou de dalai lama hen dan keihard kunnen afvallen, ook al bewandelt hijzelf een andere weg?

Ze sterven ook niet voor zijn persoon. Het boeddhisme kent onze ik-gerichtheid niet. Niet de persoon Tenzin Gyatso is belangrijk, maar de functie die hij als dalai lama vervult. Hij is het symbool van onderdrukking en bevrijding, net zoals het kruis voor de christenen. Daarom houden de monniken het portret van de dalai lama in de hand als ze zich in brand steken.

Zelfverbrandingen zijn daden van vertwijfeling, even moedig als afschuwelijk. Ze zouden ons tot handelen moeten aanzetten. Maar laten we niet doen alsof wij de oplossing weten. Wel kunnen we aandringen op een dialoog, om te zoeken naar vreedzamere wegen. De zelfverbrandingen doen een appèl op ons. China is machtig, maar we moeten economische belangen niet boven ethische overwegingen plaatsen. Blijf opkomen voor mensenrechten, zelfs al voel je je een roepende in de woestijn."
primi sui motori con e-max

Contact

DSTS / Project W!J
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP Amsterdam

Secretariaat:
mw Heleen Ransijn:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)20-6235 721